Silversmycken

 

Silver är en beständig metall som tillhör ädelmetallerna. Jag gillar själv att ha silversmycken på mig, framför guld och andra material. Jag tycker även det är intressant historia om hur silver började användas.

Silvrets historia

Silver bryts i gruvor och världens äldsta kända silvergruvor är från år 2500 f.kr och låg nära staden Troja.
I Sverige är det första kända inhemska silverföremålet från år  100 f kr, men först på 400-talet e.kr började man tillverka silverföremål i större skala, och då främst armringar och silverdräktssmycken. Man fick importera silver, bl.a. köpte man arabiska silvermynt som smältes ned.

Från 1400-talet och ändra fram till början på 1900-talet bröts också mycket inhemskt silver vid Sala silvergruva och på 1700-talet framställdes även silver vid Falu silvergruva.
Idag framställer Boliden det mesta av silvret som produceras i Sverige.

Silversmycken

Silver används ofta till smycken. Den finaste silverkvalitén kallas sterlingsilver och består av 92,5 % silver och resten koppar och andra metaller,vilket deklareras genom instämpling av talet 925.

Gränsen för att få kallas silver ligger vid en silverhalt på 83 %  vilket märks genom instämpling av talet 830.

Silversmycken passar att bäras till vardag och fest då de är slittåliga och vackra och kan användas länge utan att förlora sin glans. De är också relativt billiga om man jämför med guld och då det är en ädel metall är det mycket ovanligt med allergier.

För den som vill köpa smycken är det praktiskt att beställa på nätet eftersom smycken är små och smidiga att skickas och säkert kan skickas utan höga fraktkostnader. På siten silversmycken.org skickas det t.o.m. fraktfritt när man beställer online.

Bakom Silversmycken.org står ett svenskt smyckesföretag som skapar unika och vackra silversmycken i den egna verkstaden.

18 Oct 2016