6 fakta om kända konstnärer som du förmodligen inte visste
Konsthistorien är full av vilda berättelser och fascinerande figurer, vilket kan göra det svårt att avgöra vad som är fakta och fiktion om konstnärer.
Vissa av dessa berättelser består eftersom de påminner oss om de egenskaper vi förknippar med konstnärer – de är kreativa, icke-konforma och mer än lite excentriska. Men i många fall är sanningen lika otrolig som konsten de skapar.
Tror du mig inte? Här är sex otroligt verkliga fakta om några av historiens mest spännande, kända konstnärer.
Pablo Picasso stal inte "Mona Lisa", men...
Pablo Picasso var många saker under sin produktiva karriär - målare, skulptör, dramatiker - men det finns en sysselsättning som historiker lämnar från den listan: anklagad konsttjuv.
Den 21 augusti 1911 stals Leonardo da Vincis "Mona Lisa" från Louvren. Åtta dagar senare avslöjade en man vid namn Joseph Géry Pieret för Paris-Journal att Picasso och hans vän, avantgardepoeten Apollinaire, var i besittning av iberiska skulpturer som också hade stulits från Louvren. Detta gjorde Picasso till en av de främsta misstänkta för stölden av Leonardos målning.
I själva verket hade Pieret själv stulit statyerna och sålt dem till Picasso (som köpte dem trots stämplarna på undersidan där det stod "Louvrens egendom"). Picasso lämnade över statyerna till Paris-Journal, men både han och Apollinaire förhördes i rätten angående var "Mona Lisa" befann sig. Men inga bevis kunde hittas som knöt dem till stölden, och de släpptes så småningom.
I december 1913, till Picassos lättnad, dök "Mona Lisa" upp i Florens, Italien. Det avslöjades att en Louvre-anställd vid namn Vincenzo Peruggia hade stulit tavlan i ett försök att återlämna den till dess hemland Italien.
Salvador Dalí trodde att han var hans döda bror
Detta faktum kanske inte låter så långsökt när man överväger att källan är den notoriskt udda Salvador Dalí, men detta var inte något han bara påstod för att höja ögonbrynen.
Dalí hade en äldre bror, även kallad Salvador. Tragiskt nog träffade han aldrig sitt äldre syskon - nio månader innan Dalí föddes dog hans bror i gastroenterit.
Vid 5 års ålder tog Dalís föräldrar honom till sin brors grav och berättade för Dalí att han var hans brors reinkarnation. Han kom att tro på detta som ett faktum och trodde verkligen att han var hans reinkarnerade syskon. År senare presenterade Dalí bilder av den tidigare Salvador i flera av hans målningar, inklusive "Porträtt av min döda bror".
Leonardo da Vinci var en förhalare
Leonardo da Vinci är utan tvekan en av de mest kända artisterna i historien. Ironiskt nog var en egenhet som gjorde honom till ett sådant geni att han lätt blev distraherad.
Trots att han var symbolen för en "renässansman" hade Leonardo en förkärlek för att lämna sina verk oavslutade. Bevis för detta finns i de hundratals anteckningar och skisser han lämnade efter sig för projekt efter hans död 1519.
Behöver du mer bevis? Två av hans mest kända verk tog sammanlagt 17 år att färdigställa. Leonardo arbetade på sin inflytelserika väggmålning, "The Last Supper", i tre år, och han tillbringade senare hela 14 år med att färdigställa den berömda - och förvånansvärt lilla - "Mona Lisa". Det sägs att Leonardo först avslutade "The Last Supper" efter att hans beskyddare till slut hotade att skära av hans pengar.
Vincent van Gogh sålde bara en tavla
Nu allmänt betraktad som en av konsthistoriens största målare, upplevde postimpressionisten Vincent van Gogh inte den framgång han förtjänade. Istället hann konstnären bara sälja en tavla under sin livstid. Eller fanns det fler?
Van Gogh sålde officiellt en målning, "Den röda vingården i Arles", innan han begick självmord 1890. Detta stöds av autentiserad dokumentation som visar att målningen såldes till målarkollegan Anna Boch i början av 1890.
Trots detta har forskare inom Van Gogh utmanat denna mångåriga vetenskap och föreslagit att Van Goghs bror, Theo, 1888 sålde ett av konstnärens självporträtt innan försäljningen av "The Red Vineyard at Arles."
Dessutom påstår Van Gogh-museet i Amsterdam att konstnären sålde eller bytte ut många målningar medan han levde, med brev skrivna av Van Gogh som tyder på att han sålt många verk till släktingar.
Pierre-Auguste Renoir målad trots förlamande artrit
Pierre-Auguste Renoir, en av grundarna av den impressionistiska rörelsen, led av reumatoid artrit med början 1892. Otroligt nog fortsatte Renoir att måla under de sista 20 åren av sitt liv trots smärtan och begränsningarna han led.
Renoir kunde fortfarande hålla en borste i handen, men krävde att en assistent placerade den där först. Med penseln på plats hade Renoir en assistent stand by för att ordna sin palett när han målade. Han arbetade också med en rörlig duk så att han kunde skapa större verk.
Tvärtemot vad många tror var bandaget som sågs på Renoirs händer på bilder från hans senare år inte för att fästa borstar på hans händer. Istället hindrade de hans krökta fingrar från att gräva in i handflatorna.
Francisco Goya hittade ett intressant sätt att komma in på konstskolan
Det finns ett gammalt ordspråk om "det är inte vad du vet, det är vem du känner" när det gäller att avancera i sin karriär. När det gäller den spanske konstnären Francisco Goya verkar det som om en kombination av båda bidrog till hans slutliga inskrivning vid en prestigefylld konstakademi.
Åren 1763 och 1766 skickade Goya in bidrag för att skriva in sig vid Royal Academy of Fine Arts i San Fernando i Madrid. Han fick avslag båda gångerna.
Efter dessa försök reste Goya till Italien 1770 för att förfina sin teknik. Efter att ha återvänt till Madrid 1771 blev han vän med och studerade med konstnären Francisco Bayeu, som råkade ha ett medlemskap vid Royal Academy. 1773 gifte Goya sig med Bayeus syster, Josefa.
Dessa hjälpsamma kontakter, utöver Goyas växande framgång som konstnär, gav honom slutligen antagning till Royal Academy of Fine Arts i San Fernando 1780. Fem år senare utsåg akademin honom till biträdande chef för målning, och 1786 , utnämndes han till målare åt kung Karl III.