Ta ett besök i Ö-vik

Om du vill upptäcka en liten och mysig norrländsk stad, så är Örnsköldsvik ett ställe jag rekommenderar. Det var faktiskt ganska nyligen jag själv upptäckte denna stad. Det tack vare en barndomvän, som flyttade för att bli elektriker i Örnsköldsvik. Jag blev då inbjuden att ta ett besök hos henne och det gjorde jag över en helg under sensommaren som var. 

Många sevärdheter

Trots att Ö-vik som det kallas i folkmun är ganska liten stad, så har de rätt mycket att erbjuda när det kommer till sevärdheter. Kultur och natur är två stora delar av denna stad. Dels finns här Örnsköldsviks museum och konsthall samt Arkenbiblioteket. Ett annat museum är surströmmingsmuseet. Det finns utställningar i flera delar där du kan lära dig mer om surströmming och surströmmingstillverkning. I Örnsköldsvik är det väldigt viktigt med surströmmingspremiären, så se till att du inte missar det. Det finns flera ställen där du kan få njuta av den klassiska tunnbrödsklämman med surströmming, hackad lök och nykokt mandelpotatis.

Naturen är nära, tack vare att Höga Kusten är en del av staden. Sedan finns det även grymt många naturreservat här, nämligen hela 35 stycken samt att det finns en nationalpark vid namn Skuleskogen.

Höga Kusten

Det är inte fel att passa på att upptäcka Höga Kusten. Detta är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. När det kommer till aktiviteter, så har du allt från bäverspaning till vandringsupplevelser. Höga Kusten har totalt 130 olika naturreservat. Sedan sevärdheter så som tunnbrödsbakning på Mjällom, Högakustenbron, Junsele djurpark, Paradiset, Mannaminne, Höga Kusten-båtarna, Fjällräven Outlet, Technichus och box whisky destillery. 

7 Oct 2021