Är proteinpulver farligt?

Måste man verkligen dricka proteinpulver när man tränar hårt? Vad är det som är så bra med proteinpulver egentligen och är proteinpulver farligt för kroppen? Detta och några andra saker har jag försökt ta reda på och berättar mer än gärna för er som vill läsa. 

Den första fråga - om man måste dricka proteinpulver vid träning - är den enklaste att besvara. Nej, det måste man absolut inte. En bra och allsidig kost fungerar faktiskt väldigt bra. Det som däremot är väldigt bra är att man får i sig proteinrik kost. Med pulver kan man få mer koll helt enkelt. 

Fördelar med proteinpulver

Även om det går utmärkt att få i sig proteiner genom vanlig mat som exempelvis kyckling så är det mycket enklare att ha med sig en shake. Det är smidigare helt enkelt och så vet man exakt vilken mängd man får i sig. 

Nackdelar med proteinpulver

Det är inte en ersättning för mat, och ska inte användas som måltidsersättning. Det är nog där många tänker fel. Det är ett tillskott som man ska komplettera sin mat med och gör man det så finns det inga nackdelar alls. Om man däremot ersätter all sin mat med proteinpulver kan det leda till att njurar får jobba för mycket och helt enkelt kan sluta fungera - även om det är sällsynt så kan det hända.

Med andra ord kan du använda proteinpulver när du tränar utan att det är farligt, men byt inte ut dina måltider. 

16 Jan 2023